Topfit Zwolle doet mee aan onderzoek bij artrose

Topfit Zwollenivel1

Topfit Zwolle doet mee aan een landelijk onderzoek naar fysiotherapie bij artrose. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg en het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) in Utrecht. Mensen die bekend zijn met knie- en heupartrose kunnen zich bij Topfit aanmelden voor deelname aan het onderzoek.

Artrose

Artrose kenmerkt zich door een achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen, wat voor de patiënt gepaard gaat met pijn en stijfheid. In de praktijk kan het gebeuren dat patiënten door deze klachten fysieke activiteit gaan vermijden. Regelmatig bewegen houdt de gewrichten soepel en de spieren sterk. De fysiotherapeut kan u helpen om stap-voor-stap meer te gaan bewegen, rekening houdend met de artrose.

Onderzoek

In het onderzoek worden twee vormen van fysiotherapie vergeleken; reguliere fysiotherapie en fysiotherapie in combinatie met een website waarop persoonlijke beweegopdrachten en universiteitinformatie staat.

Onderzoeker en fysiotherapeute Corelien Kloek: “Uit eerder onderzoek weten we dat fysiotherapie bij artrose gunstige effecten heeft op de klachten in het dagelijks leven. Nu willen we kijken wat de effecten zijn van de combinatie fysiotherapie met een online programma ten aanzien van kosten en effectiviteit.” Patiënten die meedoen aan het onderzoek krijgen vragenlijsten over hun artrose-klachten, de kosten die gemaakt worden rondom hun artrose en de hoeveelheid lichaamsbeweging. Dit laatste wordt ook gemeten met een beweegmeter.

Aanmelden

Mensen met knie en heupartrose (leeftijd 40-80) die graag op een actieve manier met hun artrose willen omgaan, kunnen zich aanmelden bij Topfit Zwolle, telefoonnummer: 038- 3031010

Fysiotherapeuten: Sylvia Beets en Loes van de Port (locatie Schelle, Zwolle) zijn de fysiotherapeuten die deelnemen aan het onderzoek

Nieuwsbericht geplaatst op: 10 december 2014, in: Nieuws Topfit door: