TopFit en in balans

Een groot deel van de klachten/blessures van het lichaam zijn overbelastingsklachten. Overbelasting ontstaat op het moment dat men meer doet (belasting) dan dat het lichaam aan kan (belastbaarheid).

Belastingbelbel

De belasting is een optelsom van een aantal factoren zoals:

  • werk: staand/ zittend beroep
  • sportactiviteiten
  • (fors) overgewicht
  • fysieke, mentale en emotionele factoren

Bij sporten wordt de belasting op het lichaam groter, maar dit geldt ook als de werkplek niet goed ingesteld is of als je bed aan vervanging toe is.

Belastbaarheid

Ook de belastbaarheid is een optelsom van verschillende factoren, zoals:

  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Mate waarin men getraind is
  • Fitheid
Supercompensatie
supercompensatie

Overbelasting treedt op als belasting en belastbaarheid niet meer meer met elkaar in evenwicht zijn.

Eénmalig te veel doen is over het algemeen geen probleem. Als de dagen erna iets rustiger aan gedaan wordt, heeft het lichaam de mogelijkheid om weer te herstellen en zal het zelfs sterker worden. Dit principe  heet supercompensatie en zorgt voor vooruitgang door training. Het lichaam past zich namelijk aan aan de belasting die gevraagd wordt. Als je vervolgens opnieuw gaat trainen zullen er weer wat spiervezels kapot gaan, maar met rust herstelt het lichaam zich weer en wordt het nog sterker.

Overbelasting

Maar het principe van supercompensatie zal de andere kant op werken bij overbelasting/ overtraining. Als je niet voldoende rust neemt en je lichaam opnieuw belast voordat alle vezels hersteld zijn, dan gaan er vervolgens nog meer vezels kapot en wordt de spier of pees steeds zwakker.

Op een gegeven moment zijn er zoveel vezels kapot dat de pijnklachten langdurig aanhouden en kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Op dat moment is er sprake van een overbelastingsklacht.

HerstelFitnes_PErsonal trainier_60983044

Om van deze klachten af te komen, zal de balans tussen belasting en belastbaarheid hersteld moeten worden. Dit kan door de belastbaarheid te vergroten (bijv. d.m.v. fysiotherapie) maar ook door de (sport) belasting te verlagen (bijv. door minder te trainen of relatieve rust)

Topfit Fysiotherapie

In de fysiotherapie zijn we altijd op zoek naar een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. De therapeuten van Topfit kijken of ze de balans tussen belasting/belastbaarheid weer kunnen herstellen en zoeken naar de oorzaak die de overbelasting veroorzaakt. Met die kennis kun je overbelastingsklachten in de toekomst wellicht voorkomen.

Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met Topfit Fysiotherapie: 0320 265000

 

Nieuwsbericht geplaatst op: 27 maart 2014, in: Nieuws Topfit door: