Sporten kan de griep voorkomen

GriepepidemieGriep cartoon

Afgelopen weken heerste er een griepepidemie in Nederland. Heel vervelend en beperkend als je de griep hebt. Goede vraag is dus: hoe kan ik de griep voorkomen of de kans erop verkleinen?

 

Onderzoek

Elke week minstens 2,5 uur intensief bewegen verkleint de kans dat je griep krijgt. Dat blijkt uit een onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ongeveer 4800 mensen deden mee aan een jaarlijks online onderzoek naar de griep. Zij vulden bij hun aanmelding hun leeftijd in, of ze de griepprik gehaald hadden, of ze vaak in de buurt van kinderen zijn en hoeveel uur per week ze intensief bewegen. Bij intensief bewegen kun je denken aan hardlopen, hard fietsen of sporten in wedstrijdverband. Vervolgens logden ze wekelijks in en gaven ze aan hoe ze zich voelden en of ze griepachtige verschijnselen hadden.

Helpt bewegen om de griep tegen te gaan

Matig bewegen bleek niet te helpen, maar intensief bewegen wel. Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten erop dat door flink te sporten, 100 griepgevallen per 1000 mensen voorkomen kunnen worden .

Naar buiten

shutterstock_58404043Ondanks de epidemie afgelopen maand zijn dit jaar maar weinig deelnemers geveld door de griep: 4,7 procent had symptomen die wijzen in de richting van de griep. Vorig jaar was dat nog 6 procent.

“Hoewel veel mensen deze winter de griep hebben kunnen ontwijken, kun je nog altijd de griep krijgen. Met het betere weer in aantocht adviseren we om meer naar buiten te gaan en te bewegen om de fitheid  te bevorderen en zodoende de griep deze lente te voorkomen”.

Starten met sporten
Wil je starten met sporten onder deskundige begeleiding of heeft u een sportblessure?
Neem dan contact op met Topfit Fysiotherapie: 0320 265000

 

Nieuwsbericht geplaatst op: 20 maart 2014, in: Nieuws Topfit door: