Gratis fittest voor (in-)actieve ouderen in Dronten

Op dinsdag 29 maart in Dronten, vrijdag 1 april in Swifterbant en maandag 4 april in Biddinghuizen organiseren de buurtsportcoaches een fittest voor (in-)actieve ouderen. Fysiotherapeuten van Topfit nemen de test af en geven  deskundig beweegadvies.

2013
In 2013 zijn er voor het laatst fittesten afgenomen bij de inwoners van 65 jaar en ouder in de Gemeente Dronten. Verdeeld over 3 testdagen hebben destijds bijna 700 inwoners deelgenomen aan de fittest. De resultaten van die test zullen worden vergeleken met de komende test in de hoop dat de fitheid van de ouderen is toegenomen.

Meer bewegen

Sport en bewegen is belangrijk en bovendien leuk. Dat geldt voor iedereen, zeker als de jaren wat meer gaan meetellen en men niet meer zo makkelijk in beweging komt. Een actieve leefstijl, waarin beweging op welke manier dan ook een plaats inneemt, draagt bij aan een goede gezondheid. De test is met name bedoeld voor zowel mensen die niet zo fit zijn en een steuntje in de rug nodig hebben om (weer) in beweging te komen. Maar natuurlijk zijn ook ouderen welkom die (voldoende) bewegen en nieuwsgierig zijn naar de uitkomsten en mogelijkheden op het gebied van bewegen in de gemeente Dronten.

Protocol van GALM

De fittest wordt uitgevoerd volgens het protocol van GALM, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen. Het doel van GALM is het bevorderen van de fitheid en gezondheid van inactieve senioren (60-70 jaar) en chronisch zieken. Het project moet ertoe leiden dat meer mensen gaan bewegen of sporten, zodat de gezondheid wordt verbeterd. Gemeente Dronten kiest ervoor de fittest af te nemen bij inwoners tussen 65 en 75 jaar, in verband met het gemeentelijk ouderenbeleid.

Onderdelen fittest

De fittest bestaat uit de volgende onderdelen en staat onder supervisie van een (sport)arts:

  • bloeddruk, topfit
  • BMI,
  • lenigheid,
  • kracht,
  • handvaardigheid,
  • reactietijd,
  • wendbaarheid
  • en coördinatie en uithoudingsvermogen.

Na afloop van de test ontvangen de deelnemers een deskundig beweegadvies dit wordt gedaan door fysiotherapeuten van Topfit Fysiotherapie en informatie van de lokale sportaanbieders. Tevens zal er voedingsadvies gegeven worden en is er de mogelijkheid een gehoortest uit te laten voeren, zodat deelnemers een complete testdag meemaken.
Meer informatie vind u op deze pagina http://www.sportindronten.nl/fittest U kunt ook mailen naar : Sandra Uijlenhoed info@sportindronten.nl 

Nieuwsbericht geplaatst op: 2 april 2016, in: Nieuws Topfit door:

Tags: , , , ,